- Kategorie: slámové
- Trať: U Spálené hospody
- Charakteristika vína: Hrozny byly sbírány 20.10.2004 do plastových beden vyložených slámou. Po čtyřech měsících ležení ve větrané místnosti byly hrozny šetrně lisovány. U moštu byla naměřena cukernatost 35,2°ČNM. Víno má sytě červenou barvu, výrazný buket a velký podíl zbytkového cukru.
- Kombinace s jídly: Hodí se především jako aperitiv a k sladkým jídlům.
- Teplota podávání: 11–15 °C
- Skladování: Teplota 7-13 °C, v temnu bez přístupu světla. Láhev by měla být uložena tak, aby byla zátka zalita vínem. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archivu na 3 a více let.
- Rozbor vína: cukr: 156 g/l
obsah kyselin: 2,00 g/l
alkohol: 10,00 obj%
- Obsah lahvovaného vína: 0,20 l
- Postup výroby: Zvláštnost výroby slámového vína spočívá v tom, že jsou hrozny po sklizni uloženy na slámě, rohožích nebo jenom zavěšeny po dobu alespoň tří měsíců. Vylisovaný mošt pak musí vykazovat alespoň 27 stupňů cukernatosti, nejsou ale neobvyklé ani cukernatosti 36 až 42 stupňů. Při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol a výsledné víno pak vykazuje vysokou extraktivnost, medovou chuť a značný podíl neprokvašeného cukru.