Veltlínské zelené
- Kategorie: výběr z hroznů
- Trať: U Spálené hospody
- Charakteristika vína: Voní svěžestí, pepřnatostí, s lehkým nádechem po lipovém květu. Má zelenožlutou barvu. Vchuti jsou patrné ovocné tóny, tělo je vyvážené, svěží s vyšším obsahem příjemných kyselin.
- Kombinace s jídly: Jedná se o vína vhodná k dennímu stolování, lze kombinovat se širší škálou pokrmů. Mladá vína jsou vhodná ke studeným masům, vyzrálá k hovězímu a k neutrálním omáčkám.
- Teplota podávání: 10–13 °C
- Skladování: Teplota 7-13 °C, v temnu bez přístupu světla. Láhev by měla být uložena tak, aby byla zátka zalita vínem. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archivu po dobu tří let.
- Rozbor vína: cukr: 1,10 g/l
obsah kyselin: 5,50 g/l
alkohol: 13,00 obj%
bezcukerný extrakt: 18,50 g/l
- Obsah lahvovaného vína: 0,75 l