Veltlínské zelené

  • Kategorie: výběr z hroznů
  • Trať: U Spálené hospody
  • Charakteristika vína: Voní svěžestí, pepřnatostí, s lehkým nádechem po lipovém květu. Má zelenožlutou barvu. Vchuti jsou patrné ovocné tóny, tělo je vyvážené, svěží s vyšším obsahem příjemných kyselin.
  • Kombinace s jídly: Jedná se o vína vhodná k dennímu stolování, lze kombinovat se širší škálou pokrmů. Mladá vína jsou vhodná ke studeným masům, vyzrálá k hovězímu a k neutrálním omáčkám.
  • Teplota podávání: 10–13 °C
  • Skladování: Teplota 7-13 °C, v temnu bez přístupu světla. Láhev by měla být uložena tak, aby byla zátka zalita vínem. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archivu po dobu tří let.
  • Rozbor vína: cukr: 1,10 g/l
    obsah kyselin: 5,50 g/l
    alkohol: 13,00 obj%
    bezcukerný extrakt: 18,50 g/l
  • Obsah lahvovaného vína: 0,75 l